Kis panda (Ailurus fulgens)

Angol
Red panda
Előfordulás
a Himalája erdeiben és dél-nyugat Kínában
Testtömeg
4-6 kg
Testhossz
50-60 cm
Tápláléka
gyümölcs, zöldség, tojás, bambusz
Szaporodás
112-158 nap vemhesség után után 1-4 kölyök születik
IUCN Vörös Lista
veszélyeztetett (EN)
Washingtoni Egyezmény
CITES I.
Magyarországon
nem védett

Szerepel az EAZA Európai Veszélyeztetett Fajok Programjában (EEP)

A vörös macskamedve vagy kis panda a ragadozók rendjének macskamedvefélék családjába tartozó egyetlen ma élő faja. A Himalájában és Dél-nyugat Kínában 2000 - 4000 méter magasságban őshonos vörös bundájú kis ragadozó nevét annak köszönheti, hogy medvére emlékeztető külseje mellett ugyanolyan jól mászik fára, illetve nyalogatja magát tisztára, mint a macska. A mérsékelt égövi lombhullató és tűlevelű erdők lakója.

Éjjel aktív állat, a nappalt általában a fák ágai között összegömbölyödve alvással tölti, fejét bozontos farkával takarja be, amelyet párnának is használ, ám kapaszkodni nem tud vele. Ha fenyegetve érzi magát, akkor fára mászik vagy a félig visszahúzható karmával védi magát. Legfőbb ragadozója a hópárduc. Állományát leginkább az erdőirtás, illetve az egyéb emberi tevékenységek veszélyeztetik, úgymint a vadászat, vagy az ázsiai népesség növekedése és területfoglalása.

A felnőtt kis pandák ritkán állnak kapcsolatban más példányokkal a párzási időszakon kívül, ami tél elején kezdődik. 112-158 napos vemhesség után 1 – 4 utódot hoznak a világra, melyek körülbelül egy éves korukig a szülőkkel maradnak, ekkorra érik el ugyanis kifejlett méretüket, és kb. 18 hónapos korukban válnak ivaréretté. A hímeknek nagyon kicsi szerepük van a kölykök nevelésében, vagy egyáltalán nem is vesznek részt benne. A kis pandák átlagosan 8-10 évig élnek.

A Veszprémi Állatkertbe fennállása óta először 2011. júniusában érkezett kis panda, egy nőstény egyed a Salzburgi Állatkertből. Ez a rendkívül ritka és veszélyeztetett faj több éves szakmai előkészítésnek köszönhetően kerülhetett Állatkertünkbe, mivel a faj koordinátora minden esetben igen nagy gondossággal választja ki azon állatkerteket, ahová javasol kihelyezni egy-egy példányt. 

A kis pandák örökbefogadói

Légrádi-Pallós Gyöngyvér

Dobai Fanni

Horváth István Általános Iskola

Fehér József

Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kézségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 2. osztály

Csányi Petra

Lehner Emma

Mágó Kata

Jaczó Gábor

Mikás Noel

Siwan, a kis panda örökbefogadói

Kovács Judit

Novák Noel 

Máder Beáta

A kis panda örökbefogadói 

Veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

Horsa Petra Virág

Major Péter Vilmos 

OPSWAT Kft. 

Domján Réka 

Zsámár Virág

Kalauz Krisztina 

Zalaegerszegi Belvárosi I.számú Óvoda Mikes Utcai Tagóvodája