Oroszlán (Panthera leo)

Angol
Lion
Előfordulás
Afrika szavannás területei, Közép-India
Testtömeg
126-272 kg
Testhossz
1,1-1,2 m
Tápláléka
ragadozó, elsősorban nagy patások
Szaporodás
3,5 hónapi vemhesség után 1-6 utód
IUCN Vörös Lista
sebezhető (VU)
Washingtoni Egyezmény
CITES II.
Magyarországon
nem védett

Az afrikai szavannák csúcsragadozójaként ismert, bár az ókorban Nyugat-Ázsiában, sőt még a Balkánon is gyakori volt. Jelenleg Afrikán kívül csak India egy kicsiny területén, a Gir-erdőben maradt fenn. Kisebb állatoktól az olyan nagyméretű és veszélyes patásokig, mint a kafferbivaly és a zsiráf, mindenre vadászik. A sivatagok és trópusi esőerdők kivételével a legtöbb élőhelyen megtalálható, képes nagyobb, 4000 méter feletti magasságokban is életben maradni.

Az egyetlen társas hajlamú macskaféle. Egyedül a hím oroszlánnak van sörénye a macskafélék közül, ami körülbelül 3 éves korában kezd el nőni. A csapatok magját az egymással rokon nőstények adják. Többnyire ők vadásznak, összehangoltan kerítik be, hajtják, teperik le a kiszemelt áldozatukat. A csapat élén 2-3, rendszerint egymással testvéri viszonyban lévő hím áll. A fiatal hímeknek 2,5 éves korukban el kell hagyni a szülőcsapatot, és együtt vándorolnak, míg el nem foglalnak egy új nősténycsapatot.

A párzási időszak egész évben tart és az esős évszakban tetőzik. Az 1-2 kg-os oroszlánkölyköket 7-10 hónapos korukig neveli anyjuk, illetve nem ritka, hogy az egy csapatban élő nőstények részt vesznek egymás kölykeinek nevelésében is. 5-7 hónapos koruktól az anya gyakran magára hagyja a kölykeit, akár egy napnál is hosszabb időre, ami kritikus időszak számukra a ragadozók támadásai miatt. A fiatalok 4-5 éves korukban válnak ivaréretté. Az elűzött hímek kölykeit megölik, hogy a nőstények mielőbb fogamzóképesek legyenek. Általában csak 2 év áll rendelkezésükre a vezérhím szerep betöltésére a sok trónkövetelő miatt.

A nőstény oroszlánok hosszabb ideig élnek, mint a hímek. Előbbiek normális esetben 15-16 évig élnek, míg utóbbiak közül néhány példány életkora meghaladhatja a 10 évet. A felnőtt oroszlánoknak nincs természetes ragadozójuk, habár veszélyt jelent számukra az ember, az éhezés és más oroszlánok támadása.

Állatkertünkben jelenleg 3 nőstény egyed képviseli az oroszlánokat: Pandora, Zara és Njeri.

Az oroszlánok örökbefogadói

Müller Gréta Dóra 

Holtai Flóra 

Njeri, az oroszlán örökbefogadói

Horváth Zétény

Fiatal Állatvédők Klubja

Fata Hanga

Árkiné Kulcsár Anetta

Zara, az oroszlán örökbefogadói

Pőcze Kinga

Kósa Adrienn

Pandora, az oroszlán örökbefogadói

Pék Tamás

Müller Richárd