Rothschild-zsiráf (Giraffa camelopardalis rothschildi)

Angol
Rothschild’s giraffe
Előfordulás
Afrikában szigetszerű populációkban
Testtömeg
1100 – 1800 kg
Testhossz
4 – 5,5 m
Tápláléka
lágyszárú növények
Szaporodás
457 nap vemhesség után 1 utód
IUCN Vörös Lista
veszélyeztetett (EN)
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

A zsiráf Afrikában élő párosujjú patás emlősállat, a legmagasabb és leghosszabb nyakú szárazföldi élőlény. A zsiráfok eredetileg számos helyen megtalálhatóak voltak a Szaharától délre, de már csak szigetszerű populációi maradtak fenn Kenyában és Ugandában. A Rothschild-zsiráf egyike a legveszélyeztetettebb zsiráf alfajoknak. Megkülönböztető jellemzője, hogy a zsiráfokra jellemző, szarvszerű kinövésből egyedül ennek az alfajnak van öt: kettő jól látható a feje tetején, a másik három kevésbé észrevehető pedig a homloka közepén és a fülei mögött található. Ez a képződmény elcsontosodott porcból alakult ki a szarvasmarhák és az antilopok szarvaihoz hasonlóan.

Száraz szavannák lakója, előfordulása nagyban függ az akáciáktól, amelyek levelei egyik fő táplálékát képezik. A zsiráf a világ legmagasabb állata: a bikák szarvainak csúcsa akár 5,5 méterre is lehet a talaj felett. Mindez a rendkívül hosszú – de a többi emlőshöz hasonlóan csupán 7 csigolyából álló –, majdnem 2,5 méteres nyakának és hosszú lábainak köszönhető. Nyelve is rendkívül hosszú, mintegy 45 centiméteres: az ügyes eszköz a zsiráf számára is magas falatok megragadására és letépésére kiválóan alkalmas.

Minden zsiráf minden példánya foltos, de a szőrzet színezete, a foltok méretei és kontúrjai alfajonként, a mintázat pedig egyedenként változik. Az alapszín lehet homokszínű, világosbarna vagy sárgás, míg a foltok a sárgától a gesztenye-vörösig, illetve a szabálytalantól a szögletesig változhatnak.

Jelenleg egy háromfős csapat látható Állatkertünkben: egy hím (Kibo) és két nőstény egyed (Ganzi és Zuri). Zuri 2014. márciusában született, Állatkertünk első zsiráfbébijeként. Neve afrikai eredetű, jelentése: szép.

Zuri, a zsiráf örökbefogadói

Tornyos Küne Emma

Kis utcai Óvoda

Keszey Flóra

Simon Viktória

Ferenczik Mária

Szakáll Dóra

Márti és Zsolti

Ganzi, a zsiráf örökbefogadója

Ignácz Patrik

Kibo, a zsiráf örökbefogadója

Magda Fruzsina

Széll Nikolett

Varga Rita

A zsiráfok örökbefogadója

Kovács Adél

Gubina Dániel

Tóth Gábor