Szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum simum)

Angol
White rhinoceros
Előfordulás
Dél- és Kelet-Afrika
Testtömeg
1,5-3,6 tonna
Testhossz
150-185 cm
Tápláléka
növényevő, elsősorban fűféléket fogyaszt
Szaporodás
a nőstény 16 hónap vemhesség után egy utódot hoz világra
IUCN Vörös Lista
mérsékelten fenyegetett (NT)
Washingtoni Egyezmény
CITES I./CITES II.
Magyarországon
nem védett

Az elefántok után a második legnagyobb szárazföldi állat. Magyar nevét a fűfélék legeléséhez alkalmazkodott széles szája nyomán kapta. A két hatalmas orrszarva közül az első akár 1,5 méteres is lehet. Hallása és szaglása kitűnő, látása viszont annál gyengébb. A nyílt szavannákat, bozótos területeket és a víz közelségét kedveli. Elsősorban fűfélékkel, kisebb részben levelekkel és gyümölcsökkel táplálkozik.

Az orrszarvúak között a leginkább társaságkedvelő faj. A tehenek borjaikkal kisebb csoportokban élnek. A magányosan élő domináns bikák folyamatosan őrzik az általuk gondosan jelölt területüket, minden betolakodó hímmel felveszik a harcot. Más fajokkal szemben viszont rendkívül toleránsak.

A domináns bika előjoga a párzás a területén élő tehenekkel. 1-3 hétig udvarol a nősténynek, és ezalatt gyakori, hogy üldözik egymást és összecsapnak szarvaikkal. A nőstény a párzás után elhagyja a hím territóriumát. 16 hónapnyi vemhesség után jön világra a közel fél mázsás csöppség, amely már újszülötten is nagyon aktív. A borjakat 1-2 év után választja el anyjuk, majd 2-3 év múlva válnak önállóvá. Az ivarérettségüket a nőstények 6, a hímek 10-12 éves korukban érik el. Állatkertben akár 40-50 évig is élhetnek.

Pablo 1977-ben született az amerikai San Diego-i Állatkertben, amely híres sikeres orrszarvú tenyésztési programjáról. Még fiatalon került a Gänserndorfi Szafariparkba, amelynek hamar nagy kedvencévé vált. Innen került 2007-ben a Veszprémi Állatkert Afrika-szavanna kifutójára. 2010. tavaszán ékezett hozzá két szélesszájú orrszarvú tehén, Rebeka és Naruna az Észak- Németországi Hodenhagen melletti szafariparkból. Az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében a fajkoordinátor javaslatára érkezett az Állatkertbe 2014. májusában Rafiki, a fiatal tenyészbika.

A 2020. február 14-én született kis szélesszájú orrszarvú az időjárástól függően csak időszakosan látható.

A szélesszájú orrszarvúak örökbefogadói

dr. Wurm Katalin

Pablo, a szélesszájú orrszarvú örökbefogadói

Fedor Péter

Ria, a kis szélesszájú orrszarvú örökbefogadói

Mihályi Marcell Zsolt

Kövér Erika

Rebeka, a szélesszájú orrszarvú örökbefogadói

Válint Gábor és dr. Lipka Erika