Szibériai tigris (Panthera tigris altaica)

Angol
Amur tiger
Előfordulás
Északkelet-Kínában, Észak-Koreában és Oroszország távol-keleti területein
Testtömeg
a nőstények 100-167 kg, a hímek 180-306 kg
Testhossz
a nőstények 2,6 m, a hímek 3,3 m
Tápláléka
kisebb-nagyobb gerincesek, főként patások
Szaporodás
a nőstény 103-106 napig tartó vemhesség után általában 2-6 kölyköt hoz világra
IUCN Vörös Lista
veszélyeztetett (EN)
Washingtoni Egyezmény
CITES I.
Magyarországon
nem védett

A legnagyobb méretű tigris alfaj, és egyben nagymacska. Világosabb sárga, és vastagabb a bundája, mint a trópusi alfajoknak. Azon a területen él, ahonnan a feltételezések szerint az összes tigris származik. Éjszaka vadászik, főleg nagytestű növényevőkre, szarvasra, vaddisznóra, de esetenként még a medvét is elejti. Körülbelül 5 naponta ejt el egy nagyobb vadat, amelyből 50 kilónyi húst is fel tud falni egyszerre. A tetemhez később is visszajár.

Magányosan élnek a territóriumukon belül. A tigrisek általában kitérnek egymás elől, ritkán, csak a párzási időszakban jellemző viselkedésükre az ellenségeskedés. A kölykeit nevelő anya azonban messze elkerüli a hímeket, mert azok megölhetik a kicsinyeket. Bár több kölyke is születik, többnyire csak 2 marad életben, egy hím és egy nőstény, feltehetően a versengés miatt, amely főleg az azonos nemű testvérek között kifejezett. Ők egy ideig az anyjuktól való elválás után is együtt maradhatnak.

Vadon mindössze 300 példány él, és a szigorú védelem ellenére az orvvadászat még most is veszélyezteti a létét. Átlagos élettartamuk a vadonban 8-10 év, Állatkertekben pedig 16-18 év. Természetes ragadozójuk az ember kivételével nincs, fennmaradásukat a vadászat és az élőhelyeik megsemmisítése veszélyeztetik legfőképpen.

Kommunikációjukban szerepet játszik a szagokkal történő jelölés, a vizuális jelek, valamint a hangkibocsátás.

2009. december elején érkezett Szása, az akkor 9 hetes kölyöktigris egy új szibériai tigris csapat első tagjaként. Mivel Szását anyja nem nevelte az első heteket gondozói társaságában töltötte.