Szurikáta (Suricata suricatta)

Angol
Meerkat or Suricate
Előfordulás
Dél-Afrika
Testtömeg
0,6-1 kg
Testhossz
25-35 cm
Tápláléka
elsősorban gerincteleneket fogyasztanak
Szaporodás
77 napi vemhesség után 2-5 utódot ellik
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

A dél-afrikai szavannákon és félsivatagokban élnek, eloszlásuk a talaj típusától függ. Nappali állatok, az éjszakát a maguk ásta üregrendszerben töltik. Testük és lábuk hosszú és karcsú, farkuk vékony, és a többi mongúzfélével ellentétben nem bozontos.  

Elsősorban kisebb állatokat, rovarokat és puhatestűeket fogyasztanak, de nem vetik meg a növényi eredetű táplálékot sem. Esetenként el-elkapnak kisebb gerinceseket is. Ha a táplálékbőség lecsökken, felkerekednek, rendszerint az eredeti üregtől 1-2 km távolságra építenek egy újat.

Jellemző rájuk a magas fokú szocializáltság. A kolóniák 2-3 családot tartalmaznak 10-15 egyeddel. A családok a szülőpárokból és azok fiatal utódaiból állnak. A hímeknél nagyobb nőstények uralkodnak a csoport felett. Eddig legalább 10 hangjelzést különítettek el a kutatók, a fenyegető morgástól a riasztójelzésekig.

Csak a legmagasabb rangú pár szaporodik, de az utódok nevelésében az egész család részt vesz. A párzás a hím kezdeményezi azáltal, hogy harcolni kezd a nősténnyel, és ha az ellenkezik, tarkójánál fogva tartja addig, míg hajlandó nem lesz a párzásra. Aszályos időben a szaporodásuk leállhat, a kedvező feltételek mellett pedig kitolódhat. A kölykök csukott szemmel és füllel születnek, 7-9 hétig tart a szoptatási időszak, és körülbelül 1 éves korukra válnak ivaréretté. Az apaállat aktív szerepet vállalhat a kölykök nevelésében azáltal, hogy védelmezi őket.

Ragadozóik különböző madarak és emlősök, mint például sólymok, sasok és a sakálok. Élettartamuk 5 és 15 év között változhat.

Veszprémben két Hollandiából származó szülő és utódaik élnek. 2010 júliusában került átadásra az új külső kifutójuk, melyet a Kittenberger Zoo Alapítvány segítségével sikerült felújítani.